“There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.” ― Ernest Hemingway

Blog | Column | ArtikelEndurance en 251TV

Bekijk hier de video

Endurance staat voor uithoudingsvermogen. In de paardensport is dit het discipline waarbij ruiter en paard afstanden tussen de 20 en 160 kilometer afleggen op een dag. Bij endurance draait het er om de verschillende rondes met een gezond paard te volbrengen, dit wordt gewaarborgd door dierenartsen aan de hand van testen naar hartslag, buikgeluiden, vochtgehalte en de draf. Onderweg en bij binnenkomst na een ronde, koel je het paard met water om de hartslag zo snel mogelijk naar beneden te krijgen. Het is een teamsport en naast paard en ruiter heb je grooms die ondersteunen en zorgen voor het paard. De snelste finisher wint, snelheden variëren per klasse, grote wedstrijden worden bijna enkel in galop gereden.

Werken naar top-niveau

Paard en ruiter doorlopen bepaalde kwalificaties alvorens zij op topniveau kunnen presteren, Willem Koet werkt naar dat niveau met verschillende paarden en ruiters in team Genghis Khan. De paarden zijn Arabische volbloeden of Akhal Tekes, dit zijn eigenlijk de enige rassen die geschikt zijn voor deze immens zware sport. Het wedstrijd seizoen is in nederland van maart tot oktober en er wordt volop getraind in bos, duinen en op het strand.

Ikzelf ben momenteel gekwalificeerd voor het rijden van nationale klasse 4 (120 kilometer) en internationale CEI* wedstrijden tussen de 80 en 90 kilometer. Dit heet een Novice, wat eigenlijk staat voor beginner, beginner in de internationale sport... Maar toch een stapje dichter bij het ultieme doel.

Duurzame samenwerking

Endurance draait om samenwerking tussen mens en dier, elke meter en elke minuut ben je bezig met elkaar, focus en eenheid, verder let je continu op de condities en het doel van de wedstrijd. Het doel verschilt per keer, de ene wedstrijd doorloop je kwalificaties, dan weer rijd je op snelheid of voor een hoge klassering. Maar het blijft een soort kansspel, het kan goed gaan, of fout, dat weet je pas op het moment zelf. Je kan niet meer doen dan je best, alles zo goed mogelijk uitvoeren van begin tot eind.

Sponsoren gezocht

Wedstrijden op internationaal niveau rijden is een kostbare aangelegenheid, ik ben dan ook naarstig op zoek naar sponsoren in financiële of materiële zin in ruil voor bijvoorbeeld promotie van een merk online en op kleding/spullen. Neem hiervoor contact op via contact@neversaynicky.nl of 06 815 549 06.