“There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.” ― Ernest Hemingway

Redactie en copywritingEen heerlijk zonnige oogstmarkt

Noordhollands Dagblad: Het was een gezellige drukte in de Kasteeltuin van Slot Assumburg in Heemskerk. Hier was gisteren de seizoensgebonden oogstmarkt waar vers fruit en ambachtelijke streekproducten werden aangeboden. Een bijzondere editie want bezoekers konden ter plekke sap laten persen van hun eigen appels en het viel samen met ’Het Grote Tekenfestival’.

Je eigen appelsap laten persen, dat is een feestje! Hele drommen kinderen maar ook volwassenen staan om de machine van De Sappers heen. Het is een mini-fabriek en er worden kilo’s appels op de lopende band gestort. Dan begint het sorteren; rotte appels eruit halen en met een mesje beurse stukjes uit de appels snijden. Jong en oud helpt mee met het uitzoeken en grote hoeveelheden appels verdwijnen in de pers. Een hoop kabaal en even later is het zover; de verse, eigen appelsap kan getapt worden.

De zon schijnt volop en het wordt langzaam drukker. Enkele kinderen zijn verkleed als prinsen en prinsessen en passen mooi in het middeleeuws aandoende decor. Het plein voor Slot Assumburg staat vol kraampjes van lokale telers of organisaties die naast appels en peren ook jam en honing verkopen. Een van de aanwezigen is de Duintuin uit Beverwijk. Een bezoeker krijgt uitgebreide informatie over ’vergeten groenten’ en gaat naar huis met een zak gele bietjes. „Zo kook je nog eens met groenten die je ergens anders niet zo gemakkelijk kunt krijgen, ik vind het een erg leuk idee.”

Terwijl de geur van fruit bij vlagen langskomt, tekenen sommigen er lustig op los. Het Grote Tekenfestival is een initiatief van Stichting Heel Heemskerk Tekent en vindt voor de vijfde keer plaats. De stichting brengt jong en oud, op een laagdrempelige manier, samen tot creativiteit. Ze menen: iedereen kan tekenen, alles wat je nodig hebt is papier, een potlood en een stevige ondergrond. Kunstenaars uit de omgeving geven workshops en overal op het terrein strijken mensen neer om creatief bezig te zijn. Er is ook goed aan de kinderen gedacht want er wordt fanatiek getekend en geknutseld. Een van de nieuwbakken kunstenaars: „Het is heerlijk weer dus dit is echt een feest. Ik ben al een tijdje aan het tekenen en geniet van de zon en een kop koffie. Mijn dochter mocht meehelpen met appels sorteren en is nu binnen bezig met een knutselwerk.”

Drukbezocht is de kraam van de Bankjesparade, een organisatie die kunstzinnige bankjes realiseert in de gemeente. Normaliter worden de bankjes ontworpen en gemaakt door kunstenaars, ontwerpers, vormgevers en ambachtslieden, maar nu mag iedereen meedenken. Het nieuwste bankje is nog helemaal blanco, alleen het thema is bekend: samen delen. Op wiens ontwerp gaan we straks zitten?