“There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.” ― Ernest Hemingway

Redactie en copywritingTaboesfeer dementie doorbreken

Noordhollands Dagblad: Ouderen met en zonder dementie, kinderen en kleinkinderen, mantelzorgers en wethouders, allen verzamelden zich 22 september bij het Kennemer Theater te Beverwijk. Het is de laatste dag van De week van dementie en de afsluiting is een interactieve theatershow. De titel: Iedereen doet WAD! WAD staat voor Wereld Alzheimer Dag, waarop extra aandacht wordt gevraagd voor de ziekte.

In de foyer klinkt pianomuziek en er staan kraampjes waar organisaties hun aanbod rondom ouderen en geheugenproblematiek presenteren. Op het podium volgen korte optredens elkaar op, zowel informatief als vermakelijk. Marianne Hekman, voorzitter van Alzheimer Nederland afdeling Midden-Kennemerland, opent: „De week van dementie was een succes en dat is met name te danken aan de samenwerking tussen de Keten Dementie en alle instellingen waar de activiteiten plaatsvonden.”

Het eerste optreden is van een themakoor onder leiding van Karin Ravenstijn, waarin ouderen en begeleiders Nederlandstalige liedjes zingen. Karin legt uit: „Zingen heeft een gunstig effect op de gezondheid. Het vermindert stress, verbetert de ademhaling en longfunctie en helpt bij pijnbestrijding.” De mensen in de zaal zingen en klappen enthousiast mee met ’Daar bij de waterkant’.

Taboe

Er volgt een panelgesprek, geleid door voorzitter van de Participatieraad Frans van Overmeeren. De wethouders van de gemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Castricum en Uitgeest geven hun mening over het ouderenbeleid en dementievriendelijkheid. Ze willen hetzelfde als de organisatie van De week van dementie; de taboesfeer doorbreken en bewustwording creëren in de samenleving. „We moeten samen oud worden!”

Dan is het tijd om te bewegen, wat net als muziek belangrijk is voor de gezondheid. „Je moet dingen blijven doen, met je hersenen en met je spieren” zegt fysiotherapeut Wynzen Pauzenga. Hij geeft met zijn vrouw een lesje Lindy hop en de voetjes gaan van de vloer. Alle aanwezigen bewegen vrolijk mee, staand of zittend, met of zonder rollator.

De dansers kunnen op adem komen tijdens een korte lezing van muziektherapeut Gea van Straten en fysiotherapeut Minette van Andel. Zij geven uitleg over de twee hersenhelften en tonen aan waarom de combinatie van muziek en bewegen zo goed is. Dit komt terug in het verhaal van Anita Breetveld over de Ronnie Gardiner Methode, welke draait om ritme. Door te bewegen op muziek ontstaan verbindingen in de hersenen die er, in het geval van mensen met dementie, niet meer waren. Blije gezichten als er geoefend mag worden, iedereen klapt mee op de maat. Het laatste optreden is van de dixielandband Donkeyland. Een groep mannen van 75plus speelt heerlijk herkenbare nummers. De aanwezigen wanen zich terug in de tijd met ’Blueberry hill’ en zingen nog eenmaal hartstochtelijk mee. Tijd om naar huis te gaan, waar vast en zeker verder wordt gezongen!